4 okt. 2021
mr. drs. E.M. (Lisa) Bosscher
ADVOCAAT
Op 13 september 2021 heeft de Rechtbank Amsterdam beslist dat, hoewel partijen dat wel zo op papier hadden afgesproken, Uber chauffeurs in werkelijkheid geen ZZP’ers zijn, maar werknemers. Waarom? Omdat hun onderlinge relatie aan alle kenmerken van een arbeidsovereenkomst (arbeid, loon en gezag) voldoet.
Het (persoonlijk) verrichten van arbeid
De chauffeurs rijden ritten voor Uber en dit is ook zinvol voor Uber, omdat zij een percentage van de ritprijs ontvangt. De vervoersdiensten vormen de kern van de activiteiten van Uber. De chauffeurs moeten de ritten persoonlijk verrichten, Uber controleert dit ook.
Loon
Uber ontvangt na de rit de ritprijs en betaalt de chauffeur deze minus de servicekosten uit. De ritprijs vormt de beloning voor het vervoer van die passagiers (de arbeid van de chauffeurs). De benaming van het loon is niet van belang; de vorm van uitbetaling evenmin.
In dienst van: gezagsverhouding
In de hedendaagse, door technologie beheerste tijd heeft het criterium ‘gezag’ een van het klassieke model afwijkende, meer indirect (vaak digitaal) controlerende invulling gekregen. Werknemers zijn zelfstandiger geworden en verrichten hun werk op meer wisselende (zelfgekozen) tijden. Geoordeeld wordt dat in de verhouding tussen Uber en de chauffeurs sprake is van deze “moderne gezagsverhouding”.
De rechtbank heeft geconcludeerd dat in dit geval het ‘wezen’ voor ‘schijn’ gaat en, met het oog op het dwingendrechtelijk karakter van het arbeidsrecht en ter bescherming van de zwakkere positie van de werker, door de in het contract gekozen bewoordingen heen moet worden gekeken. De overeenkomst tussen partijen moet worden gekwalificeerd als een arbeidsovereenkomst.
Wat betekent deze uitspraak?
Het gevolg van deze uitspraak is dat Uber werkgever is en de CAO Taxivervoer moet toepassen op haar chauffeurs (voor de periodes dat deze CAO algemeen verbindend verklaard is of is geweest).
De volledige uitspraak van de Rechtbank Amsterdam vind je hier: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2021:5029
Vragen? Bel, of email Lisa Bosscher (advocaat Arbeidsrecht) op 020-2617644 of bosscher@oass.nl, of maak gebruik van onze sociale media (Facebook, Instagram en LinkedIn).